Vijesti
Grad
Fotografije
Forum
Suradnja
Marketing
Kontakt
 
Vijesti
.: Aktualno
.: Poslovne vijesti
.: Kultura
.: Sport
Kolumne
.: Autoškola
.: Paranoya
.: Party Report
.: Blog novog vozača
.: Osobne financije
.: Music Corner
.: AutoSvijet
.: Kućni ljubimci
.: Veliko otkriće
.: La Femme
.: Vaše Zelenilo
Interakcija
.: Nagradna igra
.: Galerija fotografija
.: E - razglednice
.: Varaždin by Night
.: Forum
Grad
.: Općenito o gradu
.: Položaj
.: Povijest
.: Palače i zgrade
.: Crkve
.: Galerija grada
Događaji
.: Barokne večeri
.: Špancir Fest
.: Ljeto u Varaždinu
.: Novogodišnja    utrka
.: Međunarodna    izložba cvijeća
.: Međunarodno    plesno natjecanje
.: Obrtnički sajam
.: Sajam lova,    ribolova i turizma
Znamenitosti
.: Stari grad
.: Groblje
.: Hrvatsko narodno    kazalište
.: Gradska vijećnica
.: Katedrala
.: Bicikl
Impressum
.: Uredništvo
.: Marketing
.: Suradnja
.: Kontakt

Prati portal Varaždin-Online.com putem RSS čitača
 
Prati portal Varaždin-Online.com na Twitteru

VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI - festival barokne glazbe


Grad je Varaždin kroz čitavu svoju povijest bio poznat kao jedno od središta kulturnog života Hrvatske. Pjesma i ples za ovaj grad nisu nimalo strani, već su sastavni dio njegove tradicije i njegovog načina življenja.

Ipak, možemo izdvojiti 18. stoljeće kao jednu od prekretnica gradskog kulturnog života. U tom se razdoblju grad intenzivno mijenja, te pod utjecajem svih raskoši baroka, te njome opčinjene plemićke elite, postaje središtem razuzdanih balova i luksuznog života aristokracije.

Najnovije su operete, opere i svakojaka druga glazbena djela postala sastavnim dijelom varaždinskih plesnih dvorana, a plesne, glumačke i orkestralne družine veličale su također i mnogobrojna primanja raznolikog gradskog plemstva.

U čast baroku i njegovoj raskoši, koja je uvelike obilježila grad te mu priskrbila epitet "maloga Beča", i danas se rado prisjećamo skladbi toga razdoblja. Sukladno tome, a i u čast velikih glazbenih virtuoza toga doba, danas se u Varaždinu tradicionalno održava festival barokne glazbe.

"Varaždinske barokne večeri" svakog rujna i listopada, iz godine u godinu, vraćaju kazaljku vremena u razdoblje kad se u raskošnim varaždinskim palačama moglo čuti neopisivo glazbeno stvaralaštvo te svjedočiti gracioznosti plesa i kulturnog zbivanja.

Tradicija festivala započela je još 1970. godine, a tokom godina festival se povećavao te je postao prepoznatom kulturnom manifestacijom diljem Hrvatske i Europe. Količina izvedenih djela velika je, pa se tako velik dio skladbi izvodi i u manjim mjestima i gradićima u neposrednoj blizini Varaždina.

Festival je, kao takav, postao nezamjenjivim dijelom varaždinske turističke ponude, promičući ne samo povijest grada kroz glazbu, već i kroz njegovu osebujnu arhitekturu. Barokne su crkve i palače, te Stari Grad, sastavni dio grada, bez kojih bi Varaždin izgubio svoj identitet, svoju srž. Ta su zdanja svjedoci bogate povijesti i time neprocjenjivo nasljeđe ovoga grada.

Barokne su večeri u grad dovele brojne svjetski poznate umjetnike. Od mnoštva su raznih solista, orkestara i ansambala Ruža Pospiš-Baldani, David Geringas, maestro Lovro Matačić i Berlinska filharmonija samo neka od svjetski priznatih imena.

Ovaj je festival iskustvo koje se ne može na dostojan način opisati, već se mora doživjeti. Doživjeti Barokne večeri znači opustiti se u zvucima jednog čarobnog razdoblja i odmoriti se u zvucima prošlosti.
  PROGRAM 
»  Program 2007.
OSTALI DOGAĐAJI  
» Varaždinske barokne večeri - festival barokne glazbe
» Špancirfest - festival uličnih šetača
» Obrtnički sajam
» Ljeto u Varaždinu
» Međunarodni sajam lova, ribolova i turizma
» Novogodišnja utrka
» Međunarodna izložba cvijeća
  Grad Varaždin »» 
 
Disclaimer | Copyright | Pravila privatnosti
 
Oglašavanje online/kanal SZH | VarazdinOnline | Koprivnica | eMedjimurje | Zagorje | Mnovine