Vijesti
Grad
Fotografije
Forum
Suradnja
Marketing
Kontakt
 
Vijesti
.: Aktualno
.: Poslovne vijesti
.: Kultura
.: Sport
Kolumne
.: Autoškola
.: Paranoya
.: Party Report
.: Blog novog vozača
.: Osobne financije
.: Music Corner
.: AutoSvijet
.: Kućni ljubimci
.: Veliko otkriće
.: La Femme
.: Vaše Zelenilo
Interakcija
.: Nagradna igra
.: Galerija fotografija
.: E - razglednice
.: Varaždin by Night
.: Forum
Grad
.: Općenito o gradu
.: Položaj
.: Povijest
.: Palače i zgrade
.: Crkve
.: Galerija grada
Događaji
.: Barokne večeri
.: Špancir Fest
.: Ljeto u Varaždinu
.: Novogodišnja    utrka
.: Međunarodna    izložba cvijeća
.: Međunarodno    plesno natjecanje
.: Obrtnički sajam
.: Sajam lova,    ribolova i turizma
Znamenitosti
.: Stari grad
.: Groblje
.: Hrvatsko narodno    kazalište
.: Gradska vijećnica
.: Katedrala
.: Bicikl
Impressum
.: Uredništvo
.: Marketing
.: Suradnja
.: Kontakt

Prati portal Varaždin-Online.com putem RSS čitača
 
Prati portal Varaždin-Online.com na Twitteru

GRADSKO GROBLJE

( Hallerova aleja )
Još godine 1935., Herman je Haller u svojim spisima iznio svoja zapažanja o groblju, kao posljednjoj postaji svakog čovjeka. Uočio je kako svako takvo mjesto prati tmurna, turobna i nadasve žalosna atmosfera.


Godine zapažanja i proučavanja dovele su ga do zaključka da niti jedno groblje nema linije parka, nema skladne, istaknute oblike, već se sve svodi na jednolične dekoracije koje samo naglašavaju ono činjenično - mjesto posljednjeg počinka.

Misao da treba ići suprotno od tog, uobičajenog načina dekoracije, vodila ga je u stvaranju jednog od najljepših groblja, a možemo reći i parkova, u Europi.

Krošnje javora, breza, jasena nadvijaju se nad aleje ovog parka, stvarajući osebujnu igru svjetla i sjene i podižući atmosferičnost i duhovnost ovog mjesta na jednu neuobičajenu razinu.

Dugačke aleje, oformljene sa više od sedam tisuća stabala geometrijski oblikovanih tuja, samo još više ističu jedinstvenost ovog mjesta i čine nezaboravnu sliku, gdje pogled seže daleko u naručje suncem obasjanog zelenila.

Sve do dolaska Hermana Hallera, varaždinsko je groblje bilo kao i svako drugo. Na zapovijed Marije Terezije, koja je zabranila dotadašnje sahranjivanje ljudi unutar gradskih zidina, utemeljeno je 1773.

Varaždinci su mu se isprva opirali, jer je navika bila pokapati svoje bližnje u neposrednoj blizini gradskih crkvi, no s vremenom se prihvaćaju i nove uredbe, nova praksa.

Danas na varaždinskom groblju počivaju mnoge poznate ličnosti. Spomenimo samo Vatroslava Jagića, Tomu Blažeka i Miljenka Stančića.

Groblje je danas zaštićeni park prirode, a također i spomenik kulture. Tome pridonose nadgrobni spomenici čija se ljepota međusobno nadopunjuje sa prelijepo oblikovanim zelenilom. Spomenimo reljef kipara Roberta Frangeša Mihanovića te djelo Antuna Agustinčića, koji, uz druge, daju poseban sjaj ovoj igri svjetla i sjene, zelenila i spomenika.

U starom se dijelu groblja, zvanom "pekel", mogu pronaći najstariji spomenici, a na spomeniku Johana Galina može se vidjeti "božje oko", ispod kojeg se nalazi mrtvačka lubanja sa dvjema prekriženim kostima. Ovakvi prizori samo produbljuju mističnost ovog mjesta.

Herman Haller je, kao nekadašnji nadziratelj, groblje uređivao od 1905. do 1947., da bi ono danas moglo imati svoj prepoznatljivi izgled. Zahvalni su mu varaždinci podarili aleju lipa, koja povezuje groblje i stari dio grada. Njihove se krošnje suvereno nadvijaju nad Hallerovom alejom.

OSTALE ZNAMENITOSTI   
» Palače i zgrade
» Crkve u našem gradu
» Stari grad
» Gradska vijećnica
» Hrvatsko narodno kazalište
» Gradsko groblje
   
  Grad Varaždin »» 
 
Disclaimer | Copyright | Pravila privatnosti
 
Oglašavanje online/kanal SZH | VarazdinOnline | Koprivnica | eMedjimurje | Zagorje | Mnovine