Vijesti
Grad
Fotografije
Forum
Suradnja
Marketing
Kontakt
 
Vijesti
.: Aktualno
.: Poslovne vijesti
.: Kultura
.: Sport
Kolumne
.: Autoškola
.: Paranoya
.: Party Report
.: Blog novog vozača
.: Osobne financije
.: Music Corner
.: AutoSvijet
.: Kućni ljubimci
.: Veliko otkriće
.: La Femme
.: Vaše Zelenilo
Interakcija
.: Nagradna igra
.: Galerija fotografija
.: E - razglednice
.: Varaždin by Night
.: Forum
Grad
.: Općenito o gradu
.: Položaj
.: Povijest
.: Palače i zgrade
.: Crkve
.: Galerija grada
Događaji
.: Barokne večeri
.: Špancir Fest
.: Ljeto u Varaždinu
.: Novogodišnja    utrka
.: Međunarodna    izložba cvijeća
.: Međunarodno    plesno natjecanje
.: Obrtnički sajam
.: Sajam lova,    ribolova i turizma
Znamenitosti
.: Stari grad
.: Groblje
.: Hrvatsko narodno    kazalište
.: Gradska vijećnica
.: Katedrala
.: Bicikl
Impressum
.: Uredništvo
.: Marketing
.: Suradnja
.: Kontakt

Prati portal Varaždin-Online.com putem RSS čitača
 
Prati portal Varaždin-Online.com na Twitteru

HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE

( Ulica Augusta Cesarca 1 )
Varaždinska bogata povijest objedinjuje i mnoštvo raznolikog kulturnog života. Iako je mnogo zapisa koji o tome govore često stradavalo u brojnim požarima koji su znali harati gradom, povijest se kazališnog života u gradu ipak može pratiti tamo od 1636. godine, kad je osnovana Isusovačka gimnazija. Sačuvani dokumenti toga razdoblja govore o nabavkama scenske opreme za gimnaziju, te o predstavama učenika gimnazije, koje su bile više amaterske i održavale su se na latinskom jeziku.


Predstave na hrvatskom jeziku, prema nekim nalazima, datiraju još iz 1771. godine, što samo dokazuje popularnost kazališnih izvedbi i želju Varaždinaca za kulturnim događajima ovakve vrste. Želju opravdava i pokušaj grofa Franje Patačića da prvi pokrene gradnju kazališta. On je 1768. godine kupio zemljište za gradnju, no pošto je grof iznenadno osiromašio, gradnja je propala.

Stotinjak godina kasnije, tada mali Varaždin, sa samo sedam tisuća stanovnika, baca se u ogroman pothvat. Izgraditi monumentalnu zgradu kazališta. Mnogi veći gradovi nisu ni sanjali o ovako nečem, no Varaždin u samo dvije godine, bez ikakve pomoći, uspijeva namaknuti potrebna sredstva za izgradnju "kazališta za predstave na narodnom jeziku igrati".

Odbor za gradnju zgrade kazališta, osnovan 1871. godine, ovaj je projekt povjerio bečkom arhitektu Hermanu Helmeru. Zgrada varaždinskog kazališta bila je njegov prvi projekat, a na temelju je njegove uspješnosti Hemler gradio i brojna druga kazališta diljem Monarhije. Izgradnja zgrade povjerena je Josipu Jambreščaku, zagrebačkom graditelju, koji je Hemlerove nacrte uspješno sproveo u djelo.

25. rujna 1873. godine, zgrada kazališta predana je gradu na korištenje, a u njoj su česti bili nastupi gostujućih glumačkih družina i lokalnih zabavljača. 1915. godine prvi se put javlja profesionalni kazališni ansambl, no djeluje samo do 1923. Pozornica se ponovno prepušta raznoraznim putujućim i dobrovoljnim glumcima.

Odmah nakon Drugoga svjetskog rata utemeljuje se Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, 1945. preimenovano u Narodno kazalište August Cesarec. Osnovane su dramska i glazbena sekcija, zajedno sa simfonijskim orkestrom, zborom i baletom. Slijedilo je nekoliko iznimno bogatih godina što se tiče kulturnih zbivanja u kazalištu.

Šezdesete godine prošlog stoljeća značile su potrese i krizu u kazališnom životu diljem Hrvatske. Mnoga su kazališta zatvorena, a samo su javni pritisak i snažna želja Varaždinaca sačuvali ovo kazalište od gašenja

S vremenom dolaze bolja vremena, a varaždinsko kazalište dobiva brojna priznanja. Primjerice, i danas dramski ansambl ovog kazališta po mnogima slovi kao najbolji u Hrvatskoj, a pojedinačne i skupne nagrade tome idu samo u prilog.

1983. zgrada kazališta je temeljito obnovljena te zasluženo poprima novi sjaj. 1991. vraća se originalno ime - Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu, te kao takvo stoji na čast Varaždinu i Varaždincima.

Više informacija potražite na www.hnkvz.hr
     
     
     
     
OSTALE ZNAMENITOSTI   
» Palače i zgrade
» Crkve u našem gradu
» Stari grad
» Gradska vijećnica
» Hrvatsko narodno kazalište
» Gradsko groblje
   
  Grad Varaždin »» 
 
Disclaimer | Copyright | Pravila privatnosti
 
Oglašavanje online/kanal SZH | VarazdinOnline | Koprivnica | eMedjimurje | Zagorje | Mnovine